Emma Vähätalo

Lahtelainen Emma Vähätalo soittaa monen kaverinsa tavoin kanteletta. Hänen soittimenaan on alusta lähtien ollut konserttikantele ja eniten häntä kiinnostaa soittaa ”jännää ja erityistä musiikkia” – Emma soittaa enimmäkseen taidemusiikkia. Hän on osallistunut jo useasti kantelekilpailuihin, viimeksi viime marraskuussa Pietarissa järjestettyyn Baltia 2009 -festivaalin kilpailuun, jossa hän voitti 10–14-vuotiaiden sarjan. Suomen ohella kilpailuun osallistui nuoria soittajia Venäjältä, Valko-Venäjältä, Latviasta ja Liettuasta.

”Oli aika jännää päästä soittamaan ulkomaille ja erilaista aikaisempiin kilpailuihin oli se, etten tuntenut Pietarissa muista soittajista ketään”, kertoo Emma viime syksyn Venäjän matkastaan. ”Soitin kilpailuohjelmassa mm. Mirva Minkkisen ja Kirmo Lintisen kappaleet. Lintisen kappaleita olen soittanut muitakin. Ne ovat jänniä, kun niissä on niin erilaisia tunnelmia. Yhdessäkin on improvisaatio-osa, jossa raavin punottuja bassokieliä kynsillä. Siitä lähtee jännittävä ääni”, Emma kertoo.

Emman perheessä soittavat kaikki – sisarukset, äiti ja isä. Patrik-veli soittaa pianoa, mutta vielä ei ole Emman ja Patrikin duo-esityksiä kuultu. ”Olen kyllä tarjonnut Patrikille kanteleopetusta, mutta tunteja ei ole pidetty”, Emma naurahtaa. ”Ensimmäisen kerran kuulin kanteletta TV:ssä ikuisuuksia sitten, kun Viola esiintyi Pikku Kakkosessa. Kantele kuulosti mukavalta.” Nyt Emma on Violan kanssa samalla luokalla. Moni muukin kaveri ja tuttava soittaa kanteletta. ”Aika yleinen soitin se on”, pohtii Emma.

”Pietarissa oli kiinnostavaa nähdä muita soittimia, vaikken niitä kovin paljon ehtinyt kuunnellakaan. Näin ainakin venäläisen kanteleen, guslin, ja sitten valkovenäläisen kapuloilla soitettavan soittimen”, muistelee Emma. ”Mirva Minkkinen – nyt äityislomalla oleva opettajani – pääsi kerran esiintymismatkalle Japaniin. Toivoisin, että joskun minäkin pääsisin!” Emma on kiinnostunut japanilaisista manga-sarjakuvista, joten Japanin matkalla voisi tutustua niihinkin. Kantelemangaa hän ei ole vielä kokeillut piirtää. ”Enemmänkin luen kuin piirrän mangaa, mutta voisihan sitä kantelemangaakin kokeilla joskus tehdä.”

Viime talvena Emma kävi Yle Radio 1:n musiikkistudiolla Helsingissä soittamassa yhdessä nokkahuilistikaverinsa Hanni Jaakkolan kanssa. ”Oli mielenkiintoista kuulla omaa soittoa, kun yleensä kuulen sitä vain soittaessani. Kyllä se hyvältä kuulosti, mutta mieleen tuli myös, mitä voisi parantaa. Nykyinen opettajani Jenni Vartiainen onkin kehottanut joskus äänittämään omaa soittoa.” Mikä kanteleensoitossa on mukavinta? ”Kanteleensoitto tuntuu sormissa kivalta ja kuulostaa hyvältä”, vastaa Emma.Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309