Baltian kantelekansat -kirja aloittaa matkan 16 kansan kanteleiden pariin. Kirja on ensimmäinen osa 4-osaisessa Kanteleen kielin -kirjasarjassa, jossa tutustutaan nykypäivän kanteleisiin, soittajiin, rakentajiin, opettajiin, harrastajiin, ammattilaisiin, museoihin ja tutkimukseen. Ensimäisen osan aiheena ovat virolainen kannel, latvialaisen kokle [lausutaan kuokle] ja liettualainen kanklės [lausutaan kanklees]. Kirjassa käydään mm. liettualaisen ja virolaisen kanteleenrakentajan verstaassa, vietetään kanteleklubi-iltaa Riiassa ja vieraillaan heavy-klubilla Latviassa. Haastateltavina ovat mm. Laima Jansone, Tuule Kann, Aivar Arak, Rait Pihlap ja Romualdas Apanavičius. Kirjassa on myös katsaus kunkin kansan kantelesoittimiin, historiaan, tutkimukseen, esittäjiin ja kirjallisuuteen.

Työryhmä on kerännyt aineiston kenttämatkoilla vuodesta 2008 lähtien. Kenttämatkat on tehty Baltian lisäksi Volgan alueelle Udmurtiaan, Tatarstaniin, Tšuvassiaan ja Marinmaalle sekä Puolaan, Karjalan tasavaltaan ja Moskovaan. Tulevia kirjoja varten tehdään vielä kenttämatka ainakin Länsi-Siperiaan. Ääniaineisto on äänitetty radiotasoisesti ja Leena Häkkinen ja Timo Väänänen ovat tehneet YLE Radio 1:lle 17-osaisen sarjan aineistosta. Ääniaineistoa on kertynyt kymmeniä tunteja ja valokuvia on yli 10 000. Kenttämatkoilla on äänitetty myös musiikkia äänitettä varten.

Kirjan kanssa on julkaistu äänite digitaalisissa musiikkikaupoissa. Levyllä esiintyvät kirjan muusikot, mm. Laima Jansone, Aivar Arak, Tuule Kann, Aištė Bružaitė ja Laura Lukenskienė.

Kirjan on julkaissut Kanteleen kielin -työryhmä yhdessä Maanitteen ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin kanssa.

Lue lisää ja tilaa upea kirja täältä ja äänite täältä!


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309