Arvo Kilvensalo (ent. Virtanen) syntyi Luhangassa 23.8.1917 ja kuoli 2.11.2006. Hänet siunattiin ikuiseen lepoon Luhangan talvikirkossa. Häntä jäivät kaipaamaan neljä tytärtä Heljä, Maaria, Helena ja Ilona, joille hän jätti muistoksi säveltämänsä nimikkokappaleet. Omassa kotipitäjässään Arvo Kilvensalo tunnettiin ahkerana esiintyjänä ja aktiivisena kanteleensoittajana, mutta myös lähikunnissa hän oli tuttu näky aina Helsinkiä myöten. Ammatiltaan hän oli maanviljelijä, mutta luonnonläheisyys ja sen kauneus inspiroivat voimakkaasti hänen soitto- ja sävellysharrastustaan.

Ensimmäisen kanteleensa Arvo Olavi sai isältään lahjaksi 10-vuotiaana. Musikaalisesti lahjakkaana lapsena hän aloitti soittamisen omin päin korvakuulolta. Arvolla oli tapana sanoa, että usein sattuma johdatti hänen elämäänsä. Sellaisena hän piti mm. pääsyä kartanpiirtäjäkurssille vuonna 1935. Helsingissä ollessaan hän näki lehdessä Sivistysjärjestöjen kansankonservatorion ilmoituksen, jossa luki mustalla vahvistettuna ”Otetaan kanteleensoitto-oppilaita ikään ja lahjakkuuteen katsomatta.” Se oli hänen elämänsä kohokohta.

Tuolloin konservatorion johtajana toimi A.O. Väisänen ja muusikko Paul Salminen hoiti virallista kanteleensoiton opettajan tointa. Salmisen monipuolisessa opissa Arvo Kilvensalo hallitsi nopeasti nuoteista suoraan soittamisen taidon sekä kanteleen ulottuvuudet; sen äänen kauneuden ja kosketuksen sekä musikaalisen tulkinnan. Hän ihaili henkilökohtaisesti Salmisen oppilaiden Emil Kaupin ja Aapo Similän soittotaitoa sekä ennestään tuntemiensa kantelemestarien Eino Tulikarin ja Lauri Kahilaisen soittoa.

Sota-aikana Syvärillä ollessaan Arvo Kilvensalon kantele oli ahkerassa käytössä. Soitollaan hän lohdutti nuoria sotapoikia karuissa korsuoloissa. Kanteleensoittajille Arvo Kilvensalo on tuttu sävellyksestään Lapsuusajan valssi, joka on vuodelta 1940. Tämän lisäksi hänellä on paljon muitakin sävellyksiä mm. Maarian laulu on esitetty Tukholman hovissa 1950. Radiossa Arvo Kilvensalo on esiintynyt vuosina 1939, -41, -43 ja -56, TV:ssä 1966 Pitäjien parhaissa ja myöhemmin kaksi kertaa Vesivehmaan Metodisti-kirkon jumalanpalveluksissa, Joutsan Joutopäivillä 1970–80, monissa Kalevala-juhlissa, Helsingin matkailumessuilla 1981 ja Radio Suomessa 1986. Viimeisen kerran hän esiintyi aseveljen siunaustilaisuudessa Luhangassa 2005.

Arvo Kilvensalon muistoa kunnioittaen

Maaria Kilvensalo, tytär

Annikki Smolander-Hauvonen, Arvo Kilvensaloa haastatellut

Kantele 1/2007