Anneli Toiminen 1927–2011

Kanteleliiton pidetty pitkäaikainen sihteeri, sittemmin varapuheenjohtaja Anneli Toiminen menehtyi Nokialla viime syyskuun alussa vaikeaan sairauteen hieman ennen 84-vuotissyntymäpäiväänsä.

Anneli liittyi Kanteleliiton (aluksi Suomen Kanteleensoittajat ry.) jäseneksi kohta järjestön perustamisen jälkeen vuonna 1977, ja tuli valituksi sen sihteeriksi heti seuraavana vuonna.

Anneli syntyi Pohjois-Pirkkalassa syyskuussa 1927. Kanteleensoiton hän aloitti isänsä rakentamalla isolla kanteleella 8-vuotiaana tyttönä. Ensimmäinen opettaja oli Liisa Ahlstedt. Aluksi hän soitti kannelta lyhyeltä puolelta, mutta Ilona Porman kehotuksesta käänsi kanteleen toisinpäin yhdellä Pudasjärven kanteleleirillä.

Anneli opiskeli kirjastoalalle, ja toimi 40 vuotta kirjastovirkailijana eri tehtävissä, viimeksi Tampereen yliopiston kirjastossa kirjasto-osastosihteerinä.

Annelin harrastukset liittyivät paljolti musiikkiin. Hän toimi pitkään Hämeen Kansanmusiikkiyhdistyksen sihteerinä ja oli perustamassa kotiseutuyhdistys Tampere-Seuran kantelejaostoa, jossa soitti kauan. Kanteleliiton sihteerinä hän toimi 14 vuotta ja varapuheenjohtajana vuoden 1997 loppuun. Kantele-lehden toimituskuntaan hän kuului vuosina 1979-1997.

Kanteleliiton kultakanteletunnustuksen hän sai vuonna 1987, ja kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 1997. Anneli toimi kuudessa kantelekilpailussa sihteerinä ja aikaansa säästämättä oli aktiivisti mukana jäsenasioidenkin hoitamisessa. Toiminta oli lähes yksinomaan palkatonta talkootoimintaa, koska koko Kanteleliiton nostaminen valtakunnalliseksi ja valtionapuakin saavaksi järjestöksi vaati alkuvuosina harvalukuisilta aktiiviseen toimintaan osallistuneilta uhrautuvaa mieltä,  pyyteetöntä työtä ja paljon omaa ajankäyttöä.

Anneli oli harrastajakunnan piirissä hyvin pidetty, ja sai runsaasti henkilökohtaisiakin ystäviä kautta maan sekä kanteleväeltä laajemminkin, esimerksiksi Virosta.

Kanteleliitto muistaa kiitollisuudella ja lämpimästi hyvää ystävää, joka antoi paljon elämäntyöstään kanteleasioiden hyväksi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309