Kansanmusiikkijuhla Sommelo on valittu Englannissa julkaistavan Songlines-lehden vertailuissa maailman 25 parhaan maailmanmusiikkitapahtuman joukkoon. Parhaiden festivaalien listalla on myös Kaustinen Folk Music Festival sekä pohjoismaisista festivaaleista mm. Forde Folk Music Festival Norjasta. Viidettä kertaa järjestettävä Sommelo 2010 järjestetään 1.-5.7. Kainuussa ja Vienan Karjalassa. Tulevan kesän ohjelma julkistetaan sunnuntaina 25.4. Kuhmossa, jolloin esitellään myös uusi festivaalipaita.

Sommelon 2010 teemoina ovat viulu, pelimanni sekä hävyttömät laulut. Erikoisteemana tapahtumassa tuoksuu terva. Kesän ohjelma pitää sisällään 41 korkeatasoista konserttia, kaksi tieteellistä seminaaria sekä kahdeksan erilaista kurssia ja työpajaa, mm. kansainvälinen kantelekurssi. Tapahtuman taiteellisena johtajana on alusta saakka toiminut Taito Hoffrén.

Tämän vuoden erikoisuutena on kutkuttava kilpailu hävyttömistä lauluista, joka huipentuu pe 2.7. Hävyttömien laulujen kilpalaulantaan Sommelon Pitojen yhteydessä. Yksi ohjelman kohokohta on myös Kimmo Pohjosen ja Ville Walon Rautakeuhko-projekti lauantaina 3.7. Kuhmo-talossa. Esitys on kesän ainoa Suomessa. Uutena tulokkaana tapahtuman ohjelmistossa on lisäksi arkaaisen musiikin sarja, jossa kiteytyy Sommelon pyrkimys esitellä vanhimpia kansanmusiikin lajeja.

Sommelon erityispiirre on, että se tapahtuu molemmin puolin rajaa. Kansanmusiikkijuhla alkaa jälleen Kainuusta, jossa ohjelmaa on Kuhmossa, Sotkamossa ja Suomussalmella. Juhla jatkuu kahtena viimeisenä päivänä Vienan Karjalaan, jossa tapahtumia on Uhtualla ja Haikolassa.

Matkalle Kuhmoon ja Vienan Karjalaan pääsee tänä vuonna myös Helsingistä. Lisätietoja Helsingin bussikuljetuksista ja Sommelo-matkasta Vienaan löytyy tapahtuman nettisivuilta www.runolaulu.fi.

Sommelo soi siis lähellä ja kaukana, vaikka maantieteellisesti matka tarunhohtoisiin Vienan runokyliin ei olekaan pitkä. Aivan toisenlainen maailma odottaa matkalle runokyliin lähtijää.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309