Kanteleliiton tunnustukset julkaistiin Folklandian Eläköön Folk!-gaalassa 11.1.2019. Tunnustukset jaetaan Kansainvälisessä Kantelekilpailussa 3. – 5.5.2019 Turussa. Tunnustukset ovat Vuoden kantele, joka jaetaan ajankohtaisesta merkittävästä tapahtumasta tai teosta kantelekulttuurin edistämiseksi, Kultakantele elämäntyöstä kanteleen hyväksi, Kanteleliiton vuoden yhtye sekä Kanteleliiton vuoden levy. Vuoden levyn valitsi Miikka Peltomaa, dosentti, musiikkilääkäri, korva-, nenä- ja kurkkusairauksien erikoislääkäri ja Helsingin Musiikkitalon Muusikkopoliklinikan ylilääkäri.

Kanteleliitto myönsi Vuoden Kantele -tunnustuksen Palokassa sijaitsevalle Suomen kantelemuseolle, tutkija Pekka Toivaselle, pedagogi/muusikko Maria Ojanperälle ja kaikille museon hyväksi työskenteleville. He ovat ottaneet vastuulleen kantelemuseon ja sen kokoelmat museon perustajan, ansioituneen tutkijan ja muusikon Kari Dahlbomin jälkeen ja jatkaneet upeaa työtä maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen kantelemuseon hyväksi. Museon kokoelma kasvaa koko ajan: “Kanteleen uudet stradivariukset laitetaan kyllä näytille”, Pekka Toivanen sanoo leikkisästi Kantele-lehden haastattelussa (2/2018). Viime vuonna museo sai apurahan museokorttiaineiston digitalisoimiseen ja sen liittämiseksi osaksi sekä Keski-Suomen museon että laajemmin Museoviraston tietokantaa. “Täällä kannattaisi kaikkien keskisuomalaisten kanteleensoittajien käydä, oikeastaan kaikkien kanteleensoittajien ja oikeastaan kaikkien suomalaisten! Tämä on maailman ainoa kantelemuseo”, Pekka Toivanen toteaa (Kantele-lehti 2/2018).

Kultakantele myönnetään merkittävästä elämäntyöstä kanteleen hyväksi. Helli Syrjäniemi on ollut kanttorintyönsä ohella aktiivinen kanteleensoittaja ja sovittaja. Helli Syrjäniemi aloitti kanteleensoiton jo pienenä. Musiikin maisterin tutkinnon lopputyössään hän tutki musiikkioppilaitosten kanteleensoiton opetusta. Työssään Kangasalan seurakunnan kanttorina hän toi aktiivisesti kanteletta esiin: hän esiintyi soolona ja johti kanteleyhtyettä. Helli on ahkeran kanteleleirien järjestämisen lisäksi myös nauhoittanut lukuisia levyjä ja tehnyt lukemattomia nuottijulkaisuja.

Helli Syrjäniemi on ansainnut elämäntyöpalkintonsa pitkäaikaisesta positiivisesta puurtamisesta kanteleyhteisön ja soittimen tunnettavuuden puolesta.

Kanteleliiton taiteellinen työryhmä valitsi Kanteleliiton vuoden yhtyeeksi Human Cell Signalsin. Human Cell Signalsissa soittavat kantelepedagogi, musiikin maisteri Noora Laiho (kantele) sekä musiikkipedagogi amk Harri Topi (sello).

Human Cell Signals on kahden ammattimuusikon  sähköisiä efektejä hyödyntävä duo, joka soittaa sekä omaa materiaaliaan että tunnettuja rockcovereita. Duo valmistelee parhaillaan materiaalia tulevaa singleään varten. Noora Laiho opettaa Pirkanmaan- ja Länsi-Pirkanmaan musiikkiopistoissa kanteleensoittoa. Harri Topi on soittanut muun muassa Tampere Filharmoniassa sekä Kymi Sinfonietassa ja opettaa Pirkanmaan musiikkiopistossa sellonsoittoa.

Taiteellinen työryhmä perusteli valintaansa Human Cell Signalsin vahvalla ja yhtenäisellä duotyöskentelyllä, joka muodostaa kiinnostavan ja uniikin sointimaailman.

Dosentti, musiikkilääkäri, korva-, nenä- ja kurkkusairauksien erikoislääkäri ja Helsingin Musiikkitalon Muusikkopoliklinikan ylilääkäri Miikka Peltomaa valitsi vuoden levyksi Okra Playgroundin albumin Ääneni yli vesien (Nordic Notes, 2018).

Ääneni yli vesien on huikeaa musisointia, jonka juuret ovat tukevasti suomalaisen kansanmusiikin ikiaikaisessa perinteessä kurkottaen samaan hengenvetoon suvereenisti aikamme musiikin moderneihin tunnelmiin ja sähköisen teknologian mahdollisuuksiin. Okra Playgroundin rento ja viimeistelty yhteissoitto syntyy silkasta ammattitaidosta ja yhteisestä kokemuksesta. Yhtyeen kolmen laulavan naisen taiturillinen solistisuus ja yhteispeli luovat maagisen koukuttavia hetkiä” perustelee Miikka Peltomaa valintaansa.

 

Teksti: Sanni Virta, Outi Sane & Anna Wegelius

Okra Playgroundin levyn kansitaide: Paula Susitaival


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309