kuva: Arja Kastinen

kuva: Arja Kastinen

Kanteleliitto ja Helsingin diakonissalaitoksen Heponiemen Hiljaisuuden keskus järjestivät kolmannen retriitinomaisen viisikielisen kanteleen alkeiskurssin 23.–25.7.09 Karjalohjalla. Puujärven rannalla sijaitsevalle luonnonkauniille Heponiemelle saapui 10 kurssilaista Suomesta ja kaksi Japanista.

Kurssin 10 oppituntia oli jaoteltu torstai iltapäivästä lauantain puoleenpäivään. Kurssin opettajana toimi allekirjoittanut (Arja Kastinen). Kanteleensoiton lisäksi oli mahdollisuus osallistua Maisa Kumpulaisen vetämiin rukoushetkiin (joissa laulettiin mm. runomittaan sovitettuja psalmeja) sekä allekirjoittaneen kantelekonserttiin Heponiemen kappelissa. Omien uinti- ja souturetkien lisäksi oli perjantaina mahdollisuus myös saunomiseen. Kurssin luonteen vuoksi hiljaisuus oli rajattu illan viimeisestä rukoushetkestä aamun ensimmäiseen oppituntiin.

Osa 1. Kieli nro 5.

Opettajan kannalta haasteellisinta tällaisen kurssin rakentamisessa on oikean aallonpituuden tavoittaminen ensimmäisen oppitunnin aikana. Osallistujat ovat eri-ikäisiä aikuisia erilaisilla taustoilla ja tavoitteilla (ja tällä kurssilla vielä myös eri äidinkielellä). Kurssin onnistumisen kannalta pitäisi pyrkiä saavuttamaan heti ensimmäisessä tapaamisessa levollisuuden ja hyväksynnän ilmapiiri. Ajatus siitä, että jokainen otetaan vastaan omana itsenään ja jokaisen tuottama musiikki on tasavertaisesti osa kokonaisuutta ja sitä täydentävää.

Osa 2. Kieli nro 1.

Improvisaatio. Musiikkia omasta päästä. Tai, jos haluatte: omasta sielusta. Jokaisen soittajan kosketus on ainutlaatuinen, jokainen kantele on yksilö. Mitä yksi sävel voi sisältää? Miten sisältö voi muuttua kosketustavan, soittotekniikan tai soittajan vaihtuessa?

Osa 3. Kieli nro 2.

Kuuntele. Keskity sointiin. Opi hyväksymään oma musiikkisi osaksi kokonaisuutta. Opi luottamaan musiikin kantovoimaan. Jos haluat vain kuunnella ilman soittamista, sekin on hyvä.

Osa 4. Kieli nro 4.

Kulttuurimme juuret. Runosävelmät ja viisikielinen. Laitetaan pallerot viivastolla elämään, tehdään muunnelmia, lisätään omia improvisaatioita.

Osa 5. Kieli nro 3.

Vaihdokas. Mollin ja duurin vaihtelun lisäksi koko kanteleen viritystason muuttaminen muuttaa myös sointiväriä. Tutustu omaan soittimeesi niin syvällisesti, että pystyt tuomaan esille sen parhaat puolet ja saat siten mahdollisuuden myös oman valtakuntasi syvämatkustamiseen.

Jatkokurssi 5.–7.2.2010.
Näytä Kanteleleirit 2009 suuremmalla kartalla

teksti: Arja Kastinen

Kantele 3/2009


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427