Viime lokakuun Kantele-festivaaleilla Petroskoissa esiintyi kuuden naisen Guždor-yhtye, joka soitti udmurtien kanteletta eli kreziä. Soitin ehti kadota täysin, mutta on nyt kokenut uudelleen tulemisen ja se tunnetaan jälleen udmurtien perinteisenä soittimena.

Guždor (Гуждор) -yhtyettä johtava Jelena Balt kertoo, ettei tiennyt krez-soittimesta mitään, kun aloitti sen soittamisen. Krezistä oli muutama kuva, jonka perusteella tehtiin pari soitinta. Tietoa siitä, miten ja mitä soittimella oli soitettu, hänellä ei ollut. ”Minulle annettiin soitin ja pyydettiin, että tutkisin ja tutustuisin siihen. Mitään pohjatietoja ei oikeastaan ollut. Niinpä pidinkin soitinta aluksi ylösalaisin! Onneksi myöhemmin tapasin yliopistolla erään luennoitsijan, jolta sain tietää, miten soitinta pidetään.” Krez oli 1700-luvulla vielä paikoin jokaisessa talossa ja jokaisella perheen jäsenellä oli oma soitin. Kun lapsi syntyi suvun vanhimmat rakensivat hänelle oman soittimen. Kun ihminen kuoli, laitettiin hänen krezinsä pois eikä sitä enää käytetty. ”Soitin liittyy šamanistiseen perinteeseen ja luonnonuskontoon”, kertoo Jelena Balt. ”Soitin johdatti soittajan ja kuulijat transsiin, eräänlaiseen hypnoosiin.” Kun alue käännytettiin kristinuskoon alkoi oma perinne vähitellen kadota. ”Erityisesti neuvostoaikana oma perinteemme oli ahtaalla ja mm. krez katosi käytöstä täysin”, kertoo Jelena.

Luonnonuskonto on kuitenkin osittain säilynyt maaseudulla. Ugri.net-verkkojulkaisu kertoo udmurteista seuraavaa: ”Udmurttien identiteetti perustuu luonnon kunnioittamiselle, joka ilmenee myös heidän luontouskostaan. Udmurtteja alettiin käännyttää kristinuskoon vasta 1840-luvulla, ja maaseudulla suurin osa heistä on säilyttänyt perinteisen uskontonsa.” Udmurtian tasavalta sijaitsee Kama- ja Vjatka-jokien välissä Venäjän Federaatiossa. Udmurtteja on n. 740 000 ja kieltä puhuu noin 500 000. Kieli kuuluu suomalaisugrilaisten kielien permiläisiin ryhmään.

1970-luvulla löydettiin kaivauksissa Pohjois-Udmurtiassa luinen jalusta, joka oli osa hopeisin kielin varustettua soitinta. ”Kiinnostus heräsi jälleen kreziä kohtaan. Tietoa soittimesta ja muusta perinteestä alettiin kerätä mm. kenttämatkoilla kyliin”, kertoo Jelena. Soittimen uudelleen tulemisen eteen ovat työskennelleet mm. udmurttien kansallisen tutkimuslaitoksen johtaja Kuzma Kulikov ja Petroskoin konservatoriossa opiskellut udmurttilainen muusikko Sergei Kungurov.
Jelena Balt opiskeli yliopistossa soittiminaan harmonikka ja krez. Nykyään hän opettaa kansansoittimia musiikkikoulussa sekä lapsille että aikuisille. ”Kierrämme ryhmän kanssa esiintymässä Udmurtiassa ja perinnettä tunnetaan jo paljon paremmin. Myös krez on soittimena monille tuttu.”

Guzhdor-yhtye on toiminut jo 15 vuotta. Kreziä yhtyeessä on soitettu kaksi vuotta. Yhtye on taitava harrastajaryhmä. ”Haluamme esitellä perinteitä ja musiikkia melko alkuperäisessä muodossaan. Emme ole lavafolkloreyhtye suuren shown kanssa, vaan haluaisimme tuoda myös pienimuotoisen ja intiimin puolen kansanmusiikista esille.”

Tarujen mukaan krezin antoi ihmisille Inmar-jumala. Hän löi salamalla puuhun ja siitä puusta tehtiin ensimmäinen krez. Perinteisesti krez onkin rakennettu salaman iskemästä puusta.

teksti: Timo Väänänen

Kantele 1/2008