Kantele lukiossa

Syyskuussa 2008 Sapporossa pidetyn kanteleleirin yhteydessä meillä opettajilla, Vilmalla, Sennillä ja minulla oli mahdollisuus päästä tutustumaan Sapporo Sosei -lukion  musiikinopetukseen ja erityisesti 5-kielistunteihin. Lukio on toistaiseksi ainoa koulu Japanissa, jossa kanteleenopetus on osa musiikin opetussuunnitelmaa. Taisi kyynel kimaltaa itse kunkin silmäkulmassa, kun seurasimme innokkaan opettajan vetämää tuntia ja nuorten lukiolaisten keskittynyttä aherrusta 5-kielistensä kanssa. Tämä lupaa tulevaisuudessa jotain todella hyvää. Paikallisten muusikoiden ja opettajien sitkeä työ ansaitsee jälleen suuren kiitoksen.

img_0237Japanissa on koulun opetusohjelmaan liitetty viisikielisen kanteleen soitonopetus ensimmäistä kertaa. Sapporossa toimivassa yksityisessä Sapporo Sosei -lukiossa opetus alkoi toukokuussa 2008 ja opettajana toimii Yuji Itakura. Hän kuuli opiskeluaikanaan Hokkaidon kasvatustieteellisessä yliopistossa Sapporossa kanteleen soittoa, ihastui siihen ja halusi opettaa sitä muillekin. Eva Alkula oli Itakuran opiskeluaikana yliopistossa vaihto-opiskelijana.

Näytä suurempi kartta
Viime vuonna lukioon tilattiin 50 viisikielistä Kaustisen Soitinverstaalta. Musiikkiluokassa on noin 40 oppilasta, näin jokaisella on siis kantele käytössä. Lukion 1. luokkalaisia, joille musiikki on pakollinen opetusaine, on noin 300. Kouluvuoden aikana on noin 70 musiikin tuntia, joista 13–15 tuntia käytetään kanteleen soittoon. Japanin opetusministeri päättää koulujen musiikinopetuksesta ja instrumenttiopintoihin kuuluu laulun, musiikin kuuntelun ja -luomisen lisäksi nyt myös kantele.

Tähän mennessä on ehditty pitää kymmenisen kanteletuntia. Oppikirjoina ovat Olin kantele ja Viisikielisen kanteleen ohjelmistoa 1, joista on valittu suomalaisia kansansävelmiä. Useimmat oppilaat kirjoittavat nuotteihin apunumerot 1–5 ja niitä seuraamalla he osaavat soittaa yksinkertaisia sävelmiä. Taitavimmat oppilaat osaavat säestää käyttämällä erilaisia sointusäestyksiä. Oppitunnin alussa kaikki opettelevat yhdessä melodioita ja säestystä, sen jälkeen oppilaat jaetaan 3–5 oppilaan ryhmiksi.

Tarvittaessa oppilaat voivat saada yksityisopetusta, muuten oppilaat voivat soittaa vapaasti, pieniin yksityiskohtiin puuttumatta. Useimmat oppilaista seuraavat tarkasti nuotteja, mutta opettajan hämmästykseksi muutamat viheltävät tai improvisoivat vaikeat sävelmät niin, että kaikilla näyttää olevan hauskaa. Seuraavaksi suunnitelmissa huiluäänien käyttön opettelua, improvisointia, sekatyyliä ja yhteissoittoa muiden instrumenttien ja laulun kanssa.

Tämän ensimmäisen vuoden aikana opettaja laatii opasta kanteleen soittotekniikasta, sormien käytöstä ja nuoteista. Aiomme liittää ohjelmistoomme myös tuttuja japanilaisia sävelmiä, jotka varmaan innostavat oppilaita. 

Kirjoittaja on Sapporo Sosei -lukion musiikin opettaja, suomennos Seija Kawakamin, Hideaki Mizumoton ja  Eva Alkula

teksti: Yuji Itakura

Kantele 1/2009


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309