Olga (oik.) ja Tanja Kurikka ovat asuneet noin puolet elämästään Venäjällä ja puolet Suomessa. kuva: Arja Kangasniemi

Tanja (vas.) ja Olga Kurikka ovat asuneet noin puolet elämästään Venäjällä ja puolet Suomessa. kuva: Arja Kangasniemi

Olga ja Tatjana Kurikka aloittivat kanteleensoiton pikkutyttöinä Petroskoissa, jossa he saivat vahvan kosketuksen myös kansainväliseen kanteleeseen. Nykyään he asuvat Suomessa ja pitävät maailman meininkiä yllä facebookissa.

Kun Olga oli viisi- ja Tatjana eli Tanja kolmevuotias, isä ja äiti veivät heidät lasten kantelekouluun Petroskoissa. Suomalais-venäläiset vanhemmat halusivat, että tytöistä kasvaa kaksikielisiä ja -kulttuurisia – kantelekoulussa opetettiin myös suomen kieltä, tanssia ja laulua. Tyttöjen ensimmäinen opettaja oli Kantele-yhtyeessä soittava Natalia Akulishnina. Opetus alkoi pienissä ryhmissä, joista muodostui myöhemmin nuoriso-orkesteri. ”Pääsimme esiintymään Petroskoin kantelefestivaaleille aika pieninä, mikä oli jännittävää, koska se oli iso tapahtuma isoissa konserttisaleissa. Solmimme festivaaleilla tärkeitä kontakteja ja saimme esiintymiskokemusta myös myöhempiä keikkoja varten”, Olga ja Tanja selittävät.

Kantele-yhtye on edelleen toiminnassa ja kanteletoiminta jatkuu Petroskoissa vahvana. Olga ja Tanja pitävät yhä yhteyttä orkesteriin, jossa soittivat lapsena.
”Vuosi sitten kävimme näyttämässä Petroskoissa suomalaista kanteletta. Ensi syksynä menemme soittamaan festivaaleille.”

Jazzista heavymetalliin

Petroskoin kantelefestivaaleilla Olga ja Tanja kuulivat jo lapsina kanteleen sukulaissoittimia. Soittajia tuli muun muassa Virosta, Latviasta, Keski-Venäjältä ja eri puolilta Karjalaa. Festivaaleilla tytöt kuulivat ensimmäisen kerran myös suomalaista kanteletta Mari Toivolan ja Silja Huovisen soittamana. ”Kun muutimme Kuopioon vuonna 1999, tapasimme Marin ja Siljan uudelleen. Heidän kauttaan päädyimme soittamaan kanteletta konservatorioon, jossa aloitimme ison kanteleen soiton. Petroskoissa soitimme pienkanteleita ja vähän kromaattista kanteletta.”

Asuttuaan runsaat kaksi vuotta Kuopiossa Kurikat muuttivat Turkuun. Konservatoriossa ei ollut kanteleopetusta, joten tytöt opiskelivat harpunsoittoa ja kävivät kanteletunneilla Helsingissä. ”Myöhemmin kuulimme, että Turun lähellä asuu Arja Kastinen, josta tuli uusi opettajamme. Hän on vaikuttanut tosi paljon soittotyyliimme ja vapauttanut soittoamme.”

Suomessa opiskelu on vaikuttanut Olgan ja Tanjan musiikkimakuun muutenkin. Petroskoissa he soittivat pääasiassa klassista musiikkia, Suomessa tulivat tutuiksi eurooppalainen kansanmusiikki sekä nykymusiikki popista rockiin. ”Mun musiikissa on vaikutteita jazzista, Olgalla taas heavymetallista. Me ollaan aina sävelletty paljon musiikkia ja soitamme mielellään omaa musiikkia ja omia sovituksia. Itse tykkään kokeiluista: aloitan erilaisista äänistä, lähden kehittämään niitä improvisaatiopohjalta ja kasvatan kappaletta”, Tanja valaisee.

Virtuaalitaivas kattona

Kansainvälisyys ja monipuolisuus kulkee Kurikan sisarusten mukana monella tavalla. Viime kesänä he esiintyivät futuristisilla Kamwa-kansanmusiikkifestivaaleilla Permissä, jossa esiintyi myös suomensukuisten kansojen edustajia. Tytöt kuulivat paljon improvisaatiopohjaista musiikkia sekä musiikin, valon ja taiteen yhdistelmiä.

”Kuulimme esimerkiksi burjattien edustajaa, joka soitti improvisaatiota kolmikielisellä soittimellaan. Huomasimme, että esiintyjien improvisaatiot ovat hyvin lähellä toisiaan. Mutta mielestäni improvisaatio lähteekin ihmisestä itsestään”, Olga pohtii.

Tanjan lempimusiikki on jazz, mutta hän kuuntelee mielellään myös kantele-, piano-, harppu- ja laulumusiikkia. Tanjan lempimusiikki on jazz, mutta hän kuuntelee mielellään myös kantele-, piano-, harppu- ja laulumusiikkia.  Olga on gootin ja heavyn suurkuluttaja, joka nauttii myös klassisesta sekä erityisesti kelttien ja irlantilaisten kansanmusiikista. kuva: Arja Kangasniemi

Tanjan (oik.) lempimusiikki on jazz, mutta hän kuuntelee mielellään myös kantele-, piano-, harppu- ja laulumusiikkia. Tanjan lempimusiikki on jazz, mutta hän kuuntelee mielellään myös kantele-, piano-, harppu- ja laulumusiikkia. Olga (vas.) on gootin ja heavyn suurkuluttaja, joka nauttii myös klassisesta sekä erityisesti kelttien ja irlantilaisten kansanmusiikista. kuva: Arja Kangasniemi

Viime kesänä Kurikat osallistuivat Kuhmon kansainväliselle kanteleleirille. Alun perin he valitsivat kurssin mielenkiintoisten opettajien, Arja Kastisen ja Vilma Timosen takia, mutta loppujen lopuksi takkiin tarttui paljon muutakin. ”Opimme yhteistyötä muiden kansallisuuksien kanssa, sillä mukana oli soittajia Japanista, Saksasta, Yhdysvalloista, Irlannista, Ranskasta ja Espanjasta. Se oli kehittävää ja luovaa aikaa. Kuhmossa tein yhden uuden sävellyksenkin”, Tanja kertoo.

Ranskalaisen Philippe Beer-Gabelin ja espanjalaisen Juan Luis Alonson kanssa yhteistyö jatkuu edelleen. Heidän yhteinen sävellysprojektinsa ensiesitettiin Kuhmon torilla. Myöhemmin kukin nauhoittivat omat stemmansa kotimaassaan ja ne yhdistettiin studiossa Suomessa. Kurikan sisarukset käyttävät myös ahkerasti facebookia kanteleasioissa. ”Ylläpidän facebookissa kanteleryhmää, johon osallistuu yli 100 kanteleensoittajaa ympäri maailmaa. Me jutellaan ja neuvotaan toisiamme. Netissä toimii muitakin kanteleryhmiä, ja sieltä löytyy sellaisiakin kanteleprojekteja, joista en ole kuullut muualta. Netissä tieto kulkee nopeasti”, Olga tietää.

Internetissä sisarukset myös kuuntelevat musiikkia avartaen samalla omia näkökulmiaan. ”Jos haluaa järjestää kansainvälisen projektin, niin mitkään valtakunnalliset rajat eivät ole esteenä. On olemassa myös foorumi, johon voi laittaa ilmoituksia keikoista, soitinmyynnistä tai -ostoista”, täydentää Tanja.

Inspiraatiota ja omaa kehittymistä

Kanteleensoitosta on vuosien kuluessa muodostunut iso osa Olgan ja Tanjan identiteettiä. ”Kanteleella pystyn parhaiten ilmaisemaan itseäni ja musiikki vaihtelee sen mukaan, mitä sanottavaa minulla on. Kantelemusiikki toimii sekä meditaationa että inspiraation lähteenä. Saan siitä paljon hyvää energiaa”, Tanja kiteyttää.
”Minulle kantele merkitsee kosketusta musiikkiin ja omaa kehittymistä. Soittaessa olen saanut tietoa ja kokemuksia. Soitto on tavallaan purkautumista: heijastan omaan musiikkiin kaikkea, mitä minulle tapahtuu elämässä”, pohtii Olga.

Tänä kesänä Olga ja Tanja puristavat elämänpituisen kokemuksensa kanteleesta yksiin kansiin, sillä valmisteilla on sisarusten Duo Vesperin ensimmäinen levy. Esimakua siitä voi kuunnella Myspacessa.

”Levylle tulee puoliksi omia kappaleita ja puoliksi omia sovituksia kansanmusiikista. Sovitukset pohjautuvat improvisaatioon ja niissä on vaikutteita kansanmusiikista kaikkialta maailmasta. Soittimina on joko kaksi konserttikanteletta tai pieni ja iso kantele yhdessä.” Tulevaisuudessa Olga ja Tanja haluavat levyn julkaisun lisäksi jatkaa musiikin tekemistä aktiivisesti. ”Olen kasvanut musiikkiin pienestä asti tiukasti kiinni. Haluan myös kehittää duoamme ja tehdä musiikistamme entistä mielenkiintoisempaa”, luettelee Olga.

”Minä toivon paljon inspiraatiota säveltämiseen ja opettamiseen, sillä pidän molemmista. Pyrin keväällä Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolle, joten suuntaudun entistä vahvemmin musiikkiin”, selittää Tanja.

Esiintyessä Olga ja Tanja eivät ole klikkiytyneet tiettyyn musiikinlajiin. Ohjelmisto valmistetaan tilaajan toiveen mukaan.  – Meillä on tosi vähän vaikutteita venäläisestä musiikista, koska me ollaan opittu koko kanteleperinne Suomessa. Toisaalta musiikkia ei voi jakaa kansallisuuksiin, tuumivat Olga ja Tanja. Duo Vesper esiintyy mielellään erilaisissa tilaisuuksissa, mutta säännöllinen keikkailu ja yliopisto-opiskelu on vaikea yhdistää. kuva: Arja Kangasniemi

Esiintyessä Olga ja Tanja eivät ole klikkiytyneet tiettyyn musiikinlajiin. Ohjelmisto valmistetaan tilaajan toiveen mukaan. – Meillä on tosi vähän vaikutteita venäläisestä musiikista, koska me ollaan opittu koko kanteleperinne Suomessa. Toisaalta musiikkia ei voi jakaa kansallisuuksiin, tuumivat Olga ja Tanja. Duo Vesper esiintyy mielellään erilaisissa tilaisuuksissa, mutta säännöllinen keikkailu ja yliopisto-opiskelu on vaikea yhdistää. kuva: Arja Kangasniemi

Olga ja Tatjana Kurikka

  • Syntyivät Petroskoissa 1986 ja 1988.
  • Perheessä on aina laulettu. Isä on itseoppinut kitaristi, joka soittaa venäläisiä ja suomalaisia iskelmiä.
  • Aloittivat kanteleensoiton 1991 viisikielisillä, joilla soittivat suomalaista musiikkia ja venäläistä, sovitettua musiikkia. Siirtyivät vähitellen venäjänkarjalaisiin, kromaattisiin kanteleihin.
  • Muuttivat Kuopioon 1999, jossa opettajina oli Mari Toivola, Saila Kinnunen ja Tiina Savolainen.
  • Muita opettajia: Marja Alanen ja Silja Huovinen Helsingissä, Arja Kastinen Turussa.
  • Duo Vesper perustettiin 2004.
  • Kanteleen I-tutkinto Espoon Musiikkiopisto Juvenaliaan 2008. Sen ohjasi Sanna Huntus.
  • Opettivat kanteletta Naantalin musiikkiopistossa 2008. Keväällä 2009 Tanjalla oli kanteleenopettajan sijaisuus Helsingin työväenopistossa.
  • Soittavat myös pianoa ja harppua ja opiskelevat klassista laulua.
  • Ovat laulaneet seurakunnan lapsikuorossa Kuopiossa, Turun konservatorion nuorisokuorossa ja laulavat nykyisin Akateeminen laulu -kuorossa Helsingissä.
  • Olga opiskelee Helsingin yliopistossa englantia ja Tatjana englantilaista filologiaa ja pohjoismaisia kieliä

teksti ja kuvat: Arja Kangasniemi

Kantele 2/2009


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427