Teksti: Eva Alkula ja Hiromi Hokkanen

Japaninkielinen käännös: Makiko Oba

Kuvat: Miho Kuwajiman kotialbumi

Suru-uutinen tokiolaisen kantelepedagogin, Miho Kuwajiman menehtymisestä tavoitti meidät pyhäinpäivän viikonloppuna 6.11.2022. Tapasimme Mihon hänen viimeiseksi jääneellä Suomen vierailullaan lokakuun alussa, ja tuolloin yhdessä vietetyt hetket jäävät kultaisiksi muistoiksi rakkaasta ystävästämme ja kollegastamme.

Miho toimi Nihon Kantele Tomonokain eli Japanin kanteleen ystävien aktiivisena jäsenenä aina yhdistyksen perustamisesta, vuodesta 2008 alkaen. Miho piti tiiviisti yhteyttä Suomeen ja ystävystyi täällä vieraillessaan monien kantelemuusikoiden ja kanteleenrakentajien kanssa. Meistä monille Miho tuli tutuksi myös aktiivisena konserttien järjestäjänä ja portin avaajana japanilaisen kantelekulttuurin piiriin.

Suomeen nuoren laulunopiskelijan toi vuonna 1978 Sibeliuksen musiikki, joka oli Miholle hyvin rakasta. Vaihto-opinnot Suomessa ja Sibelius-Akatemiassa järjestyivät ICYE (International Christian Youth Exchange) -ohjelman avulla. Ennen opiskelujen alkua matka vei Kokkolan lähellä sijaitsevaan Veteliin, jossa Miho opiskeli suomen kieltä. Tuolloin majoituksen tarjonneesta perheestä tuli Miholle elinikäisiä ystäviä, suomalaisia perheenjäseniä, joiden luona hän kävi jokaisella Suomen vierailullaan. Viimeiselläkin Suomen matkallaan Miho vietti joitakin päiviä Vetelin isänsä luona. Ennen opiskelujen alkua Sibelius-Akatemiassa, Miho vietti kolme kuukautta Hämeenlinnassa, jossa hän tutustui musiikkiterapiaan ja päätti keskittyä Sibelius-Akatemiassa sen opiskeluun. Opintojen aikana Miho tutustui myös kanteleeseen, jonka hän koki erinomaiseksi soittimeksi musiikkiterapiassa käytettäväksi. Kanteleensoiton opiskelun alkuun Miho pääsi Suomessa useiden opettajien johdolla. Japaniin palatessa matkatavaroiden joukossa olivat 5- ja 36 -kieliset kanteleet, jotka matkasivat Mihon mukana ensin laivalla Tukholmaan, sitten junalla Tanskaan ja lopulta Bangkokin kautta Japaniin. Hyvin todennäköisesti tuo soitin oli ensimmäinen Japaniin tuotu 36-kielinen kantele. 

Japanissa Mihon yliopisto-opinnot jatkuivat vielä kaksi vuotta, joiden aikana hän jatkoi kanteleensoiton opiskelua itsenäisesti. Tuolloin kantele oli Japanissa vielä varsin tuntematon soitin ja Miho ryhtyi opettamaan sitä ensin pienelle 4-5 hengen ryhmälle. Japani-Suomi yhdistyksen puheenjohtaja Haruko Hayakawa tutustui kanteleeseen tämän ryhmän myötä, ja siitä innostuneena hankki itselleen 5-kielisen kanteleen sekä perusti yhdistykseen oman kanteleryhmän. Suomesta hankittiin lisää kanteleita ja kanteleryhmä aloitti toimintansa 1980-luvun lopulla.

2000-luvulla Pohjoismaat alkoivat kiinnostaa japanilaisia ja tämän myötä kasvoi kiinnostus myös kanteletta kohtaan. Kanteleesta muodostui Miholle elämäntyö, jota hän toteutti laaja-alaisesti toimien musiikkiterapeuttina eri sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, monenlaisten kanteleryhmien opettajana sekä muusikkona. Miho oli hyvin perehtynyt suomalaiseen kantelekulttuuriin ja sen perinteeseen, ja tätä tietoa hän halusi välittää edelleen oppilailleen ja kanteleen ystäville Japanissa. Erityisen suosituiksi muodostuivat kanteletyöpajat Tokion suomalaishenkisessä Kielotie -kahvilassa. Viimeisten noin 23 vuoden aikana Miholla oli yhteensä yli 150 oppilasta, joista osa on osallistunut menestyksekkäästi Suomessa pidettyihin kansainvälisiin kantelekilpailuihin.

Japanilainen kanteleyhteisö on menettänyt suurenmoisen ihmisen, aina niin ystävällisen ja lempeän opettajan ja kollegan. Miho levitti musiikillaan hyvää oloa ympärilleen ja häntä jää kaipaamaan suuri joukko kanteleen ystäviä niin Japanissa kuin Suomessa. Toivomme hänen elämäntyönsä kantavan tulevaisuuteen vahvana ja valoisana, rakkautena musiikkiin ja kanteleeseen.

桑島実穂さんが亡くなったという悲しいニュースが届いたのは、2022年11月6日のことでした。桑島さんは10月にフィンランドを訪れましたが、残念ながらそれがお会いする最後の機会となってしまいました。

桑島さんは、2008年の日本カンテレ友の会設立当初から積極的に活動に携わってきました。フィンランドと密に連絡をとり、フィンランド訪問時には多くのカンテレ奏者やカンテレ製作者と友好を育みました。フィンランドのカンテレ奏者にとっては、日本でのコンサートの主催者として、また、日本のカンテレ界との橋渡しをしてくれた人としても知られていました。

声楽を学ぶ学生だった桑島さんは大好きなシベリウスの音楽に導かれ、1978年、ICYE (International Christian Youth Exchange)のプログラムにより留学生としてフィンランドに渡り、まずKokkola近くのVeteliという町でフィンランド語を学びました。当時のホストファミリーとは、その後フィンランドを訪れる度に必ず会いに行くほど親しくなり、最後のフィンランド訪問時にもそこで数日間を過ごしています。その後、3ヶ月間を過ごしたハメーンリンナで音楽療法を知り、シベリウス音楽院でその勉強に励みました。その間、カンテレにも出会った桑島さんは、カンテレが音楽療法に素晴らしく適した楽器であると気づきます。複数のカンテレ奏者に演奏の手ほどきを受け、日本への帰国時には、ストックホルム、デンマーク、そしてバンコク経由という長旅の中、5弦および36弦カンテレを持ち帰りました。これはおそらく日本へ持ち込まれた初めての36弦カンテレと思われます。

帰国後、桑島さんは独学でカンテレ演奏の勉強を続けました。そして、カンテレが日本でまだほとんど知られていなかったその当時、小さな4–5人のグループに教え始めます。このグループを通してカンテレに出会い、魅せられた日本フィンランド協会理事長の早川治子さんは協会内に自分たちのカンテレグループを作り、1980年代の終わりから活動を始めました。

2000年代になると日本で北欧諸国への関心が高まり、それに伴いカンテレも知られるようになっていきました。音楽療法士として、指導者として、また音楽家として、桑島さんのカンテレに関わる活動は多岐にわたることになります。精通するカンテレ文化への知識を日本の生徒やカンテレ愛好者に伝えたい、という思いから東京のフィンランドカフェKielotieで開催されていたワークショップは、特に人気でした。ここ23年ほどの間には150人以上の生徒を教え、中には国際カンテレコンクールで受賞するなどの活躍をしている教え子もいます。

日本のカンテレ界は大切な仲間を失ってしまいました。音楽で周囲に癒しをもたらしていた桑島さんは、日本だけでなくフィンランドでも惜しまれることでしょう。彼女のこれまでの活動が未来につながっていくことを願っています。 

Kuva 1: Kanteletaiteilija ja -pedagogi Miho Kuwajima (1956-2022).

Kuva 2: Miho Kuwajima kanteleen äärellä.

桑島実穂様のご逝去の報に接し謹んでお悔やみ申し上げます

カンテレを通し

長年に渡る交流ができましたことに深く感謝致します

安らかな眠りにつかれますよう心よりお祈り申し上げます

カンテレ協会


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427