
Siivet saan!
Kantele on joskus matkalippu maailmalle, mutta pitääkö kanteleellakin olla oma lippu? Miten soitin menee lentokentän turvatarkastuksen läpi ja saako kanteleen matkustamoon?
Pienkanteleet ovat matkustuksen kannalta usein harmittomia. Ne mahtuvat lentokoneessa matkatavarahyllylle tai ne voi laittaa matkatavaroiden mukana ruumaan, jos kotelo on riittävän hyvä. Suurkanteleet aiheuttavat sen sijaan hieman erilaisia järjestelyjä. Kanteleen kanssa liikkuvan kannattaisi pyrkiä kaikkein turvallisimpaan ratkaisuun lentomatkojen yhteydessä, nimittäin kanteleen omaan matkalippuun. Joillakin lentoyhtiöillä on erityinen soitinlippu, tai oikeammin se on joko lisäpaikka (extra seat) tai matkatavarapaikka (cabin baggage, lyhennettynä cbbg). Lippu on normaalihintainen, joka on tietysti vähän harmittavaa, voisi kai soittimen katsoa lapseksikin, mutta koko summa on tosiaan maksettava musikaalisesta ystävästä, joka ei edes syö. Kannattaa varmistaa hyvissä ajoin matkaa valmisteltaessa, että lentoyhtiö, jota suunnitellaan käytettäväksi, hyväksyy soittimen lentokoneeseen.
Lippuvarauksen yhteydessä ilmoitetaan, että mukana on soitin. Asioiden helpottamiseksi kannattaa ilmoittaa, että se on sello. Tietoa kysytään vain painon ja mitan takia ja kantele-sana aiheuttaa monenlaista häslinkiä ja varmistuksia. Sellon lipulla varaukset toimivat paremmin ja konserttikantelehan vie suurin piirtein saman verran tilaa kuin sello. Kanteleenkin nimellä lipun voi toki ostaa, mutta silloin kannattaa matkatoimistoon tai lentoyhtiöön toimittaa kuva siitä, miten soitin mahtuu penkille. Pelkät soittimen mitat eivät kokemuksen mukaan riitä, sillä niistä ei voi päätellä, että kantele todellakin mahtuu penkille.
Kun lipun on saanut varattua ja matkan aika koittaa, on hyvä varata lennolle kirjautumiseen (check-in) runsaasti aikaa. Soittimen vieminen lipulla koneeseen saattaa olla uutta virkailijoille ja asioiden varmistelussa voi mennä hieman aikaa. Mutta vaivannäkö kyllä kannattaa sillä palkkana on varmuus siitä, että kantele tulee perille ehjänä – onhan se omin käsin huolehdittu perille.
Virkailijalta kannattaa tarkistaa, että paikka, joka kanteleelle on annettu on ikkunapaikka, sillä sen ohi ei pääse. Myöskin on hyvä varmistaa että kantelepaikka ei ole varauloskäytävärivillä, johon ei saa laittaa mitään matkatavaraa.
Seuraavaksi kuljetaan turvatarkastuksen läpi. Soitin ei yleensä aiheuta mitään erityisiä toimia, mutta muistathan laittaa kaikki työkalut, varakielet ja mahdollisen kanteleen huoltoöljyn ruumaan meneviin matkatavaroihin. Kantele, kuten muutkin käsimatkatavarat, läpivalaistaan. Konserttikanteleen kotelo mahtuu juuri sopivasti läpivalaisukoneeseen ja turvatarkastajan monitori paljastaa, mitä soittimesi on viimeksi syönyt…
Kantele sijoitetaan lentokoneen istuimelle oheisen piirroksen mukaisesti. Tämä johtuu siitä, että turvavyö on saatava kantelekotelon kantokahvan läpi, jotta soitin ei pääse liikkumaan mahdollisten ilmakuoppien aikana. Tavallinen vyö ei riitä, mutta koneissa on lisävöitä (extension belt), joilla vyötä voi jatkaa. Matkustamohenkilökunta auttaa mielellään.
Kun kantele on asettunut mukavasti on aika itsekin rentoutua ja lentää kohti hienoa konserttia.
teksti: Timo Väänänen
Kantele 2/2008