Kanteleliiton vetämän Kantele-kirjaprojektin loppusuora alkaa avautua. Kaustisella marraskuun alussa järjestetyssä Baltic Psaltery -seminaarissa kuultiin muiden esitelmien ohessa yleisesitys tulevasta Kantele-kirjasta. Tässä lyhyet kuulumiset kirjan toimituskunnalta.
Toimituskunnan johtavana ideana on ollut tehdä yleisteos kanteleesta. Kirjan kirjoittamisessa on pyritty siihen, että valmis kirja tulisi kulumaan mahdollisimman suuren lukijakunnan käsissä. Kirjan tekstit onkin pyritty kirjoittamaan lukijaystävällisesti liikaa akateemista puheenpartta välttäen. Valokeilaan nostetaan erityisesti kantele Suomessa.
Historiasta nykypäivään
Kirjan alkuun on suunniteltu laajahko kärkiartikkeli kuvaamaan kanteleen ihana kirjo historiasta nykypäivään. Tämän ja seuraavan, yksityiskohtaisemmin suomalaista 1800-luvun kanteletta käsittelevän artikkelin kirjoittaja on Heikki Laitinen.
Historiallisen ja myyttisen kanteleen esittelyn lisäksi kirjassa on vahva painotus 1900-luvun kanteleilmiöissä. Tästä jaksosta vastaa muiden kirjoittajien ohessa Anna-Liisa Tenhunen. Hänen kirjoitettavakseen on langennut esimerkiksi seuraavia teemoja: kiertävät kanteleen soittajat 1900-luvun alussa, kantele maakunnissa, kanteleen muodonmuutos konserttisoittimeksi, kanteleen asema kansanmusiikin nousussa 1960-luvulta lähtien sekä kanteleopetus ja kanteleinstituutiot. Myös yksittäisiä soittajia tullaan esittelemään.
Musiikista kuviin
Kanteleen varhaisemman historian ja 1900-luvun suuren kertomuksen ohessa kirjan tärkeitä painotuksia ovat kanteleella soitettava musiikki sekä kantele visuaalisena esineenä. Musiikkiosuudesta vastaa Pekka Jalkanen. Mukaan mahtuvat tietysti sekä kuulonvaraisesti välitetty että paperille kirjoitettu kantelemusiikki. Esitellyksi tulee reilusti yli 200 kantelesävellystä, erilaisia soittotekniikoita sekä laaja joukko kantelesäveltäjiä.
Kirjan kuvittajaksi pyydetty Jukka Kukkonen on työskennellyt useissa perinnearkistoissa, joissa suomalaista kantelekuvastoa säilytetään. Kalevaseuran ja SKS:n jälkeen hän on tällä hetkellä Suomen valokuvataiteen museon erikoistutkijana. Kukkosen kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti kuvituksen ideana on kertoa kantelesta oma kuvatarinansa. Mukaan otetaan niin kuva-arkistomateriaalia, maalaustaidetta, valokuvia, piirroksia kuin myös mainoskuvastoa. Myös kuvatekstit tullaan toimittamaan huolella, niin että kanteleen kuvallinen tarina saadaan esille laajasti.
Kirjaa toimittaa eli juoksee kasaan SKS:n tutkija Risto Blomster apunaan Kanteleliiton toiminanjohtaja Riitta Huttunen. Projektilaisena mukana on ollut myös MuM Emmi Knuutinen mm. koostamassa teosluetteloa.
Tähtäyksessä vuoden 2009 syksy
Laajat ja merkittävät kirjaprojektit venähtävät helposti yli aikataulujensa. Kantele-kirjaa on suunniteltu yksin tämän projektin aikana erilaisissa kokoonpanoissa jo nelisen vuotta. Nyt hanke on saatu niin pitkälle, että toimituskunta uskaltaa luvata valmiin kirjan lukijoiden käsiin syyskuussa 2009.
teksti: Risto Blomster