29.9.–3.10. Petroskoissa järjestettiin VIII kansainvälinen kansanmusiikkifestivaali Kantele 2009. Tapahtumaan osallistui kanteleen ja sen sukusoitinten soittajia eri puolilta Venäjää ja maailmaa. Suomea edustivat Olga ja Tanja Kurikka eli Duo Vesper.

Kansanmusiikin juhlaviikko alkoi yhteisellä kaupunkikierroksella, joka esitteli kaupunkia muualta tuleville soittajille. Kaupunkikierroksen jälkeen festivaalin perustajat, järjestäjät sekä kaupunginjohdon edustajat ottivat esiintyjiä vastaan Petroskoin taidenäyttelysalissa. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1989 säännöllisesti, ajan myötä festivaalin osallistujamäärä on kasvanut, soitinrakennustaito on kehittynyt ja suomalais-ugrilaisten kansojen perinteitä on tutkittu enemmän.

Tänä vuonna festivaalin ohjelmaan kuului mitä moninaisimpia konsertteja, joissa yhtyeillä oli mahdollisuus esitellä taitonsa ja perinteensä. Avajaiskonsertti toi soittimien ja soittotekniikoiden kirjon esille koko komeudessaan. Ensimmäisen päivän lopuksi saatiin kuulla folkfuusiota soittava moskovalainen Mervent, meditatiivista postrockia esittävät Marit Mantra 2525 sekä illan isännät – kansanmusiikkia kelttiläisittäin tarjoava Skylark, jonka kokoonpanoon kuuluu heleä-ääninen kromaattinen kantele.

Festivaalissa oli esillä suomalais-ugrilaisten kansojen soittimia ja musiikkia. Komi Shylan esitteli erikoisen puhallinsoiton salat. Komin  puisia puhaltimia soittivat muinoin vain naiset ja perinnettä jatketaan edelleen. Komi Shylanin soiton erikoisuutena oli, että jokainen soittaja vastasi vain muutamasta äänestä, jolloin koko yhtye muodostui yhdeksi soittimeksi.

Udmurtteja edustivat laulu- ja tanssiyhtye Tsiptsirgan ja kanteleen sukusoitinta kreziä soittava kvartetti Bydzym Krez. Näiden kokoonpanojen ohjaajat ovat kaikki Petroskoin konservatorion kasvatteja, mikä tekeekin festivaalin isäntäkaupungista suomalais-ugrilaisen kulttuurin kehdon.

Festivaalin puitteissa pidettiin V. P. Gudkovin (1899–1942) muistokonsertti. Viktor Gudkov oli merkittävä hahmo Petroskoin ja Karjalan kulttuurille. 1936 hän perusti nykyään kansainvälisesti tunnetun Kantele-yhtyeen. Gudkov vaikutti merkittävästi kromaattisen kanteleen kehittymiseen ja säilymiseen. Muistokonserttia isännöi nykyinen Kantele-yhtyeen kokoonpano. Musiikki toi jälleen erilaiset kanteleen sukusoittimet yhteen. Konsertissa esiintyi mm. venäläisiä kanteleita soittava gusli-yhtye Stevia Pietarista, Duo Vesper Suomesta ja nuorten kantelestudio Petroskoista.

Festivaaliviikkoon mahtui myös nuorten soittajien kansainvälinen kilpailu. Osallistujia oli runsaasti niin Petroskoista kuin festivaalin vieraiden puolesta. Kilpailun yleisö sai kuulla monenlaisia kielisoittimia Komin ja Udmurtian seudulta, suomalaista kanteleensoittoa sekä kromaattisen kanteleen hopeisuutta – haitaria ja balalaikkaa unohtamatta. Voiton vei kaksi nuorta soittajaa, jotka saivat varmasti tästä lisää intoa kansanmusiikin harrastukseen.

Festivaaliviikon päättäjäiskonsertissa lavalla nähtiin kaksi suurorkesteria, Kantele-yhtye sekä muut festivaaliin osallistujat.  Konsertin kruunasi edellispäivän kilpailun palkintotilaisuus sekä kunniakirjojen jako festivaalin osallistujille. Illalla kaikki kokoontuivat juhlaillalliselle viettämään yhteistä aikaa, muistelemaan onnistunutta viikkoa ja hyvästelemään toisensa seuraavan kertaan asti.

Kantele 4/2009

teksti: Tanja Kurikka


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309