Kanteleliitto kiittää lämpimästi kaikkia, jotka olivat mukana vuoden 2012 upeassa KanteleFestissä, joka järjestettiin yhteistyössä Meidän festivaalin kanssa!

Maarit Kytöharjun kuvia festivaaleilta:

Meidän festivaalin johtaja Pekka Kuusisto

Eija Kankaanranta ja Jean Sibeliuksen kantele!

Eva Alkula

Matleena Huovinen, Jenny Vartiainen, Eva Alkula & Tuuli Lukkarinen

*

_______________________________________________________________

*

KanteleFest ♥ Meidän festivaali 29.7.-4.8.2012

Vuoden 2012 KanteleFestin artisteina mm. Eija Kankaanranta, Eva Alkula & Tomoya Nakai, Arja Kastinen, Kelavala, Pauliina Syrjälä & Sanna Kurki-Suonio, Jenny Vartiainen, Elisa Kerola, Matleena Huovinen ja Tuuli Lukkarinen. Festivaaliviikon aikana kuullaan myös kantaesitys Olli Virtaperkon sävellyksestä Sato Elisa Kerolan ja Mari Mäntylän tulkitsemana.


Esiintyjäpoimintoja:

DUO EVA ALKULA & TOMOYA NAKAI

Vuoden kanteleyhtye Duo Eva Alkula & Tomoya Nakai

Eva Alkula (kantele) ja Tomoya Nakai (25-kielinen koto) ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2006. Duon ohjelmisto on pääosin omaa tuotantoa, jota on monesti luonnehdittu elokuvamusiikkimaiseksi tarinankerronnaksi. Useimmat teoksista ovatkin tarinoita, mm. vanhoja japanilaisia Noh-tarinoita tai suomalaisesta ja japanilaisesta kulttuurista ammennettuja tunnelmakuvia. Suomessa duon soitantaa on kuultu mm. Sommelossa, Kaustisella, Jyväskylän kesässä, Kihauksessa, Musiikin ajassa sekä Suomalais-japanilaisen yhdistyksen, Kanteleliiton, Sibelius-Akatemian ja Tampereen kaupungin järjestämissä konserteissa. Vuonna 2011 duo osallistui Pohjoismaisille musiikkipäiville Reykjavikissa esittäen Harri Suilamon säveltämän teoksen ”Wasure-gai, onnade calligraphy”. Japanissa duo konsertoi vuosittain ja on esiintynyt mm. Tokiossa, Sapporossa, Miessä ja Ibarakissa. Vuonna 2009 Texicalli julkaisi duon ensilevyn ”Youkihi” ja tällä hetkellä valmisteilla oleva äänite julkaistaan Japanissa tämän vuoden lopulla. Kanteleliitto nimitti Duo Eva Alkulan & Tomoya Nakain Vuoden kanteleyhtyeeksi 2012.


EIJA KANKAANRANTA

Eija Kankaanranta. Kuva: Kimmo Tähtinen

Kantelemuusikko Eija Kankaanrannan mielenkiinto kohdistuu erityisesti aikamme musiikkiin ja improvisointiin. Uudesta kamarimusiikista ja konserttikanteleen monipuolisista soittotavoista valmistui myös taiteellinen tohtorintutkinto vuonna 2009. Eijan soololevy ”Griffyr – contemporary kantele music” julkaistiin vuonna 2007. Eijan soittimistoon kuuluvat konserttikanteleet, sähkökantele ja 15-kielinen kantele. Soolo- ja kamarimusisoinnin lisäksi Eija soittaa Frank Zappan musiikkia esittävässä Ensemble Ambrosiuksessa sekä bluesia ja kansanmusiikkia fuusioivassa Juurakko-yhtyeessä.

KanteleFest ♥ Meidän festivaalilla Eija esittää Jukka Tiensuun ja Jean Sibeliuksen kantelesoolot, Pekka Jalkasen huikean Yrtti-minioopperan toisen osan Sanna Kurki-Suonion kanssa sekä Solaris-yhteisteoksen säveltäjä, jazzmuusikko Mikko Hassisen kanssa.


ARJA KASTINEN

 

Arja Kastinen vietti lapsuutensa pienessä itäsuomalaisessa kaupungissa lähellä Venäjän rajaa. Hänen ensimmäiset musiikilliset muistonsa liittyvät syvästi uskonnolliseen isoäitiin, jonka kanssa Kastinen lauloi alle kouluikäisenä virsiä ja muita uskonnollisia sävelmiä. Kanteleensoiton hän aloitti 6-vuotiaana ja siitä asti kantele on ollut osa hänen elämäänsä – joskus vahvemmin, joskus enemmän tausta-alalla. Kastisen suurin mielenkiinto kohdistuu arkaaiseen, improvisoituun, meditatiiviseen kantelemusiikkiin. Arkaaisesta musiikista on vähän tutkittua tietoa, mutta jäljellä olevat tarinat, musiikin katkelmat, runot ja soittimet ulottavat vahvat juuret menneisyyden hämärään.
”… soitti hän muutamia tansseja eikä sanonut muuta osaavansa. Kanteleensoittaja unohtui. Hän istui yksin nurkassa kantele polvillaan, tuijottaen eteensä. Vähitellen rupesi hän soittamaan vienosti, välistä kiihtyen ja lämmeten ja taas aivan hiljaan. Kun me silloin sanoimme semmoista juuri tahtovamme kuulla ja kysyimme, mitä se oli, sanoi hän, ettei se mitään ollut, että hän vain soitti omaa mahtiaan. Sitten annoimme hänen olla rauhassa, puuhailimme kukin omalla tahollamme. Mutta kanteleensoittaja, kun ei kukaan häneltä mitään kysellyt, ja kun sai olla rauhassa, soitteli koko illan, ja me kuuntelimme häntä iloksemme.—”
(O.Hainari.Muistelmia. Helsinki 1917).
JENNY VARTIAINEN

 

Jenny Vartiainen (s. 1984) on kuopiolaislähtöinen monipuolinen kantelisti. Hänen erityisiä mielenkiinnon kohteitaan ovat kanteleelle sävelletty nykymusiikki, minimalismi sekä pop-musiikkia ja taidemusiikkia fuusioiva pop-laulelma. Vartiainen on kantaesittänyt niin soolosävellyksiä kuin kamarimusiikkia, säveltäjinä mm. Markus Fagerudd, Timo-Juhani Kyllönen, Pekka Jalkanen ja Adina Dumitrescu, sekä toiminut teatterimuusikkona. Hän on säveltänyt musiikkia runoihin, poplaulelmia UMA-yhtyeelleen, sekä pedagogista materiaalia ja kamarimusiikkia kanteleille ja muille instrumenteille.

Vartiainen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa klassista musiikkia ja nykymusiikkia pääinstrumenttinaan kantele. Hän valmistui vuonna 2011 musiikin maisteriksi. Vartiainen on täydentänyt opintojaan myös Cardiffissa (Royal Welsh College of Music and Drama). Opettajinaan hänella on ollut mm. Ritva Koistinen, Eva Alkula ja Jarmo Julkunen. Vuonna 2007 hän voitti Valtakunnallisten Kantelekilpailujen ensimmäisen palkinnon. Vartiaisen työnkuvaan kuuluu myös kanteleensoiton opettaminen mm. Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin konservatoriossa.

KanteleFest ♥ Meidän festivaalilla Jenny esittää P. H. Nordgrenin Equivocations op. 53 kanteleelle, viululle, alttoviululle ja sellolle, Pekka Jalkasen Ektenia neljälle kanteleelle, Adina Dumitrescunin sävellyksen kahdelle kanteleelle ja lyömäsoittajalle sekä konsertoi UMA-yhtyeensä kanssa Järvenpään torilla.


Yhteistyössä:

_______________________________________________________________

KanteleFestin 2012 yhteistyökumppanina on Meidän festivaali

KanteleFest on kanteleen monimuotoisuuden juhla: musiikki versoo esiin festivaalin aikana niin kantaesitysten, klassisen kanteleohjelmiston kuin meditatiivisen pienkantelesoitannan muodossa.

Monimuotoisuus näkyy KanteleFestissä isommalla mittakaavalla katsottunakin: festivaali toteutetaan aina toisen yhteistyössä toisen festivaalin kanssa kiertäen eri musiikkigenreihin keskittyneitä tapahtumia. Näin ohjelmasta saadaan vaihteleva ja monipuolinen sekä päästään yllättämään uudet kuulijat kantelemusiikin lumolla.

Historian ensimmäistä KanteleFestiä vietettiin vuonna 2010 Haapavesi Folkin yhteydessä. Tuolloin festivaalin ohjelma sisälsi muun muassa karjalaiseen kanteleimprovisaation ja Arvo Pärtin sävellysten kohtaamisen Haapaveden kirkossa, Soili Perkiön ja Arnold Chiwalalan tilausteoksen kantaesityksen, Stringpurée Bandin sähkökantelekeikan sekä ilmakanteleen SM-kilpailut.

Vuoden 2012 KanteleFest järjestetään yhteistyössä Meidän festivaalin kanssa 29.7.–4.8.2012 Tuusulanjärvellä. Kantele soi festivaalin ohjelmassa niin soolona kuin kamarimusiikki-instrumenttinakin. Festivaaliviikon aikana tullaan kuulemaan myös useita kantaesityksiä.

Meidän Festivaalin tämän kesän teemana on Ihmeinen. Festivaaliviikon aikana tutkaillaan taiteen keinoin ihmisen erikoisia tarpeita, kykyjä ja vikoja. Pekka Kuusisto on suunnitellut festivaalin jokaiselle päivälle oman aiheen. Seitsemän päivän aikana käydään läpi ilmaiseminen, uskominen, aistiminen, järjestäminen, sairastaminen, lisääntyminen & kuoleminen sekä harhaileminen.

Konserttikohtainen ohjelmisto julkistetaan lähiaikoina.

_______________________________________________________________


Ensimmäisen KanteleFestin konsertit valloittivat yleisönsä Haapavedellä

Kaikkien aikojen ensimmäinen KanteleFest järjestettiin 1.-4.7.2010 Haapavesi Folkin yhteydessä.

Haapavedellä kuultiin kanteletta monenlaisissa muodoissaan. Senni Eskelisen tähdittämän Stringpurée Bandin konsertti sai yleisön pyörittelemään päitään – miten kanteleesta voi saada aikaan tuollaisia ääniä? Upeassa kirkkokonsertissaan festivaalin avanneet Arja Kastinen ja Ritva Koistinen puolestaan herkistivät yleisönsä jopa kyyneliin. Aloituspäivän ohjelmassa valloitti myös Jokilaaksojen kanteleyhdistys ry:n tuottama konsertti, jossa kuultiin rempseää Jaakko & Sanna -duoa.

Kantelekärpänen iski useisiinkin 5-kielisen kanteleen alkeita KanteleFestin aikuisten workshopissa haltuunsa ottaneisiin. Pienempi yleisö taas viihtyi Vilma Timosen Kanteleen kyydissä -konsertissa sekä Riikka Yli-Kotilan vetämän Kalevalaisen musiikkisadun esityksessä.

Ilmakanteleen maailmanmestari 2010 Ilmo Kyherö

Festivaali sai arvoisensa huipennuksen, kun ilmakanteleen SM-kisailijat ottivat toisistaan mittaa lauantai-iltana. Voiton (ja samalla maailmanmestaruuden!) vei Ilmo Kyherö pastissityylisellä teoksellaan ”Kanteleen seitsemän päivää”. Kilpailun jälkeen sai kantaesityksensä Arnold Chiwalalalta ja Soili Perkiöltä tilattu pedagoginen kantelesävellys ”Mukawa Kantele”, jossa kuultiin suomenkielen lisäksi ainakin ”pseudo-swahilia”. Teoksen kantaesityksessä soittaneet Kardemimmit ehtivät pitämään myös oman konserttinsa lauantai-illan päätteeksi. KanteleFest päättyi siellä missä alkoikin, eli Kantelekirkossa, jossa kuultiin kantelemusiikkia paikallisyhdistysten toimesta.

Festivaali herätti kovasti kiinnostusta, joten ei muuta kuin katseet kohti seuraavaa festivaalia, joka järjestetään kesällä 2012!

5-kielisen kanteleen alkeet aikuisille. Opettajana Maija Kauhanen