Kantele-lehden 2/2021 -numerossa julkaistiin nuottiliitteenä Timo Väänäsen Kuvat kanteleelle (2001) teos. Valitettavasti teos ei kuitenkaan ollut kokonaisuudessaan lehdessä, mutta tämän kantele.net -artikkelin linkkien kautta voit ladata nuotin kokonaisuudessaan. Taitto ja toimitus pahoittelevat virhettä!

Timo Väänänen: Kuvat kanteleelle (2001)

teksti: Timo Väänänen

Sävellys muodostuu kolmesta pienoiskuvasta, joissa konserttikanteleen mahdollistama erityinen asteikko luo omanlaisensa kehyksen teokselle. Teoksen vaikutteita ovat mm. Martti Pokelan sävellykset, minimalismi ja pitkäsointinen perinteinen kanteleensoittotapa.

Ensimmäisen osassa sävelkudosta luodaan päällekkäisillä eri mittaisilla toistuvilla kuvioilla. Soinnin on tarkoitus olla kaikuisa ja runsas, mutta silti rytmisesti selkeä.

Toisessa osassa asettuvat vastakkain osan alun ja lopun pysähtynyt huudahdus-aihe, jota vielä loppusoinnin aikana levitetään lievällä sävelten korkeuden muuntamisella vipua käyttäen. Keskellä on improvisointiosa, jota on tarkoitus soittaa nuottiin kirjoitettua versiota pidempään. Asteikko mahdollistaa melko vapaan ja jota suunnittelemattoman soittotavan, mitä kannattaa hyödyntää improvisaation etsimisessä ja löytämisessä.

Kolmas osa leikittelee rytmisellä ja synkopoivalla kuvioinnilla. Rytmiikkaan kannattaa hakea tanssillisuutta sammutusten ja pitkäsoinnin vaihtelulla. Väliosan minimalistinen sävelkulku puolestaan viittaa ensimmäisen osan kuvioihin.

Kuvat on sävelletty erään kanteleoppilaani tutkinto-ohjelmistoon moniosaisen teoksen ja improvisaation yhdistelmäksi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/kantele/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309