Ensimmäisen kerran vuonna 2004 Moskovassa järjestetty vanhojen kielisoitinten festivaali Sadko sai jatkoa 5.–9.10.2006, kun noin kahdensadan esiintyjän joukko kokoontui konsertoimaan Moskovan läänin alueelle. Festivaalin järjesti Moskovan läänin kulttuuriministeriö ja esiintyjäryhmät tulivat Venäjän eri tasavalloista sekä Latviasta, Valko-Venäjältä, Armeniasta ja Kazakstanista. Lisäksi mukana oli ensimmäistä kertaa myös kanteleduo Suomesta, Tiina Hiltunen ja Eeva-Maria Kananen.

Roudaamista pelkäämättä otimme mukaan sekä konserttikanteleet että 15-kieliset kanteleet. Järjestäjät toivoivat meiltä etukäteen monipuolista ohjelmistoa ja pyrimmekin esittelemään kanteleita ja niiden mahdollisuuksia mahdollisimman laajasti – polkasta tangoon.  Konsertteja, joissa esiinnyimme kazakstanilaisten, latvialaisten sekä moskovalaisen kanteleorkesterin Gusljary Rossiin kanssa, oli järjestetty eri puolille Moskovan lääniä. Festivaalin päätti yhteiskonsertti Moskovan Filharmonian upeassa Tšaikovski-salissa, jossa esiinnyimme myös yhdessä petroskoilaisten soittajien kanssa.

Festivaali oli mielenkiintoinen ja antoisa kokemus. Esiintyjäryhmät olivat erittäin ammattimaisia ja esitykset taidokkaita. Saimme mahdollisuuden tutustua venäläisten kansansoitinten laajaan kirjoon. Tšaikovski-salissa soittaminen oli ikimuistoinen kokemus – mikä akustiikka!! Suomalainen kantele oli uusi tuttavuus suurimmalle osalle festivaalin osallistujista ja järjestäjistä – kanteleesta oltiin erittäin kiinnostuneita. Jatkossa festivaalia on tarkoitus laajentaa, ja seuraavalle festivaalille toivottiin jo Suomestakin isompaa kokoonpanoa.

Venäjällä tapahtuu muutenkin kanteleasioissa – siellä on alettu julkaista Gusli-nimistä lehteä, joka on Kantele-lehden ’serkku’ ja Moskovassa järjestetään marraskuussa Vera Gorodovskaja -kilpailu, johon suomalaisetkin soittajat voivat osallistua solisteina ja yhtyeissä. Ilmottautuminen syyskuun loppuun mennessä. Lisätietoa www.kanteleliitto.org sekä www.gusly.ru ja www.gusli.ru.