Arja Kastinen perinteisen viisikielisen kanteleen ääressä. K: Kalle Sipilä

Arja Kastinen perinteisen viisikielisen kanteleen ääressä. kuva: Kalle Sipilä

MUSIIKIN MUISTI – ERILAISIA MUSIIKKIVIDEOITA KANSANSOITTIMISTA

5×15’ YLE TEEMA alkaen 13.1. 2009 keskiviikkoisin n. klo 20.45 ja uusintana
perjantaisin klo 18.40

MUSIIKIN MUISTI – kansansoitinvideoita
Suomalaiset perinteiset kansansoittimet heräävät eloon 2000-luvun karismaattisten muusikoiden käsissä. Tutuiksi tulevat sellaisetkin oudot instrumentit kuin liru, mänkeri ja jouhikko. Tutumpia ovat mm. kantele ja haitari. Taiturimaisten soittajien käsissä instrumenteista irtoavat yhtähyvin muinaiset arkaaiset soinnut kuin lähes jatsilliset improvisaatiot.

MUSIIKIN MUISTI -sarja tarjoaa taiturillisten muusikkojen soittamana yllättäviä soundeja historialliseksi kansansoittimiksi luokitelluista instrumenteista. Intiimisti toteutetut videot tarjoavat katsojalle lähikontaktin musiikkiin.

Suomalaisia kansansoittimia ei ole koskaan esitelty näin kattavasti – yhdeksäntoista videon voimin! Sibelius-Akatemian emeritusprofessori Heikki Laitisen käsikirjoittama ja Mirja Metsolan ohjaama viisiosainen ”Musiikin muisti – kansansoitinvideoita” -sarja tunkeutuu suomalaisen kansanmusiikin tuhatvuotiseen historiaan ja kertoo menneiden sointien ja soittimien paluusta osaksi elävää musiikkikulttuuria.

Sarja syntyi ILLUME oy:n, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston ja Kansanmusiikin ja tanssin edistämiskeskuksen yhteistyönä. Toteutuksen mahdollisti ESEK/LUSESin merkittävä erityistuki ja ruotsinkielisenä se tulee nähtäville Svenska kulturfondenin myöntämän tuen turvin. Sarja esitetään YLE TEEMAn ohjelmistossa 13.1.2010 lähtien.

Esiintyjät ovat Suomen valovoimaisimpia kansanmuusikoita, jotka päästävät kameran lähelleen tutkimaan ihmeellisten, herkkien, lumoavien tai raakojen äänien syntyä.

He loihtivat lirusta ja mänkeristä ja muista kansanomaisista puhaltimista, kanteleista, kieli- ja jousisoittimista ja haitareista uskomattomia äänimaailmoja. Soittaja kommunikoi soittimensa kanssa intensiivisesti, intohimoisestikin. Soitinyksilö, sen muoto ja materiaali, kaikukoppa ja värähtelevät pinnat, kielet, tapit, puulajit ja tuohi, metallipinnat, koskettimet, jouset, putket, suukappaleet ja sormiaukot tuodaan häkellyttävän lähelle.

Visuaalinen toteutus on pelkistetty. Timo Peltosen kamera tavoittaa tummasta studiosta muusikon, soittimen ja valoissa kimaltavan mikrofonin.

Kansanmuusikko ei koskaan soita kappaletta samalla tavoin, vaan jokainen esitys luodaan esityshetkellä uudestaan. Esitysten lähtökohtana on traditio, mutta nykyhetkessä soittava taiteilija myös pystyy erkaantumaan traditiosta ja tulkitsemaan kappaletta uusilla, vivahteikkailla tavoilla.

Videot nähdään myös www.kansanmusiikki.fi -nettisivuilla, josta kiinnostuneet saavat lisätietoja soittimista ja soittajista.

Käsikirjoitus: Heikki Laitinen, ohjaus ja Mirja Metsola, kuvaus Timo Peltonen, äänitys Marko Myöhänen, valaisu Toivo Peltonen, assistentti Kalle Sipilä, leikkaus Samu Heikkilä, tuotanto ILLUME oy – Pertti Veijalainen,

Muusikot: Eero Grundström, Ilkka Heinonen, Kristiina Ilmonen, Leena Joutsenlahti, Maria Kalaniemi, Arja Kastinen, Jouko Kyhälä, Piia Kleemola, Lassi Logren, Marianne Maans, Antti Paalanen, Petri Prauda, Pauliina Syrjälä, Heikki Syrjänen, Timo Väänänen, Jarmo Romppanen, ja Tapani Varis

YLE Teema

Osa I ke 13.1. klo 20.40, uusinta pe 15.1. klo 18.40
Osa II ke 20.1. klo 20.35, uusinta pe 22.1. klo 18.40
Osa III ke 27.1. klo 20.50, uusinta pe 29.1. klo 18.40
Osa IV ke 3.2. klo 20.40, uusinta pe 5.2. klo 18.40
Osa V ke 10.2. klo 20.40, uusinta pe 12.2. klo 18.40

lisätietoa:

http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/musiikin-muisti-kansansoitinvideoita

http://www.kansanmusiikki.fi/musiikin-muisti/viisikielinen-kantele

http://etno.net/soitin/kantele