117 kanteleensoittajaa osallistuu kansainväliseen kantelekilpailuun Helsingissä

Ensimmäinen kansainvälinen kantelekilpailu ja -tapahtuma käynnistyy Helsingissä Sibelius-Akatemian tiloissa perjantaina 27.5. Kanteleliiton järjestämään kilpailuun on ilmoittautunut yhteensä 117 kanteleen harrastajaa ja ammattilaista Suomesta, Latviasta, Virosta, Venäjältä ja Japanista.

Viikonlopun tapahtuman toivotaan herättävän suuren yleisön kiinnostuksen kanteleeseen, jolla voi soittaa Bachista Pokelaan, Duke Ellingtonista Michael Jacksoniin – kuten viikonloppuna kuullaan.  Kanteleen monipuolisuus on esillä myös perjantain koko perheen avajaiskonsertissa, jonka juontaa Eppu Nuotio. Kantele rock- ja pop-musiikin sekä jazzin ja funkin instrumenttina tulee esiin tapahtuman klubeissa perjantaina ja lauantaina. Lauantaina on myös tapahtuman kamarimusiikkikonsertti. Konserttipaikat ja ajat löytyvät alempaa.

Kilpailun sarjat ja tuomaristot

Kantelekilpailun tyylisarjoina ovat kansanmusiikki, taidemusiikki sekä niin kutsuttu muu musiikki, joka voi olla mitä tahansa näiden kahden edellä mainitun genren ulkopuolelta, poppia, jazzia, yms. Sarjat ovat alle 10-vuotiaat, 10–12-vuotiaat, 13–15-vuotiaat, yli 15-vuotiaat ja ammattilaisten sarja.

Kilpailun tuomaristossa istuu sekä suomalaisia että ulkomaisia asiantuntijoita; kansainvälistä vahvistusta on haettu Virosta ja Latviasta: Ammattilaisten taidesarjan tuomaristossa ovat dosentti ja säveltäjä Pekka Jalkanen, kansanmusiikin professori Hannu Saha, kanteleensoiton lehtori Ritva Koistinen ja kanteleensoiton lehtori Kristi Muhling (Viro).  Ammattilaisten kansanmusiikkisarjan tuomaristossa ovat kansanmusiikin tutkija Valdis Muktupavels (Latvia), kansanmusiikin professori Hannu Saha sekä kanneltaja ja musiikin tohtori Timo Väänänen.  Sekä ammattilaisten että harrastajien muun musiikin tuomaristossa ovat jazzmuusikko ja säveltäjä Mikko Hassinen, musiikkikasvatuksen lehtori Eeva-Leena Pokela ja kantelemuusikko Anna-Karin Korhonen.

Lasten sarjan tuomaristossa ovat musiikkikasvatuksen lehtori Soili Perkiö, muusikko Satu Sopanen ja kanteleensoiton opettaja Sari Kauranen.  Kansanmusiikin tuomaristossa ovat kanteleensoittaja Sanna Huntus ja kanteleensoiton opettaja Anu Alviola. Taidemusiikin tuomaristossa ovat dosentti ja säveltäjä Pekka Jalkanen, kanteleensoiton opettaja Sanna Pitkänen ja kanteleensoittaja Ulla Honkonen.