Kantele on jälleen hyvin esillä kansanmusiikkijuhla Sommelossa heinäkuun alussa. Viime vuonna hienosti toteutunut kansainvälinen kantelekurssi Kantele Camp SOI toteutuu myös tänä kesänä.  Opettajina ovat Eva Alkula konserttikanteleissa, Arja Kastinen pienkanteleissa, Emmi Knuutinen tikkukanteleissa ja Vilma Timonen sähkökanteleissa. Oma erikoisuutensa on Ontrei Malisen kanteleen ympärille rakentuva toimintaohjelma, joka näkyy ja kuuluu Sommelon ohjelmassa tulevinakin kesinä.

Kansanmusiikkijuhla Sommelo on melko uusi tulokas kesän musiikkijuhlien joukossa. Se järjestetään nykymuotoisena nyt neljättä kertaa. Sommelon muina teemoina ovat tänä vuonna harmonikka, laulu ja laulaminen sekä kulttuurien kohtaaminen, joilla on myös omat seminaarinsa. Runolaulu ja muutkin arkaaiset kansanmusiikin muodot ovat kainuulaisessa kansanmusiikin juhlassa joka vuosi esillä, mutta mukana on myös uudempia musiikin muotoja.

Erikoisuutena Sommelossa on, että se toteutuu kahdessa maassa. Juhla aloittaa Kainuussa, pääpaikkanaan Kuhmo, 1.–4.7. ja jatkuu 5.–7.7. Vienan Karjalassa, pääpaikkanaan maineikas Uhtuan kirkonkylä. Vienan osuutta varten järjestetään erityinen Sommelon kulttuurimatka, jossa on mahdollista kokea unohtumattomia elämyksiä runolaulajien mailla. Konserttiohjelmaan sisältyy mm. Uhtuan ortodoksisessa kirkossa maanantaina 6.7. toteutuva Arja Kastisen konsertti, jossa Ontrei Malisen kantele palaa symbolisesti, musiikkina omille juurilleen. Lisätietoja näistä ja Sommelon tapahtumista löytyy verkkosivuilta osoitteessa www.runolaulu.fi/sommelo09

Osallistujia 2008, kuva: Klaus von Matt / Sommelo

Osallistujia vuonna 2008, kuva: Klaus von Matt / Sommelo

teksti: Pekka Huttu-Hiltunen

Kantele 2/2009