Rääkkylän Osuuspankki lahjoittaa Kantele Koistisen valmistaman noin 19 000€ arvoisen sähkökanteleen käyttöön kahden vuoden jaksoissa yhdelle nuorelle soittajalle. Kantelepankin soitinlainan saajan ratkaisee kansanmusiikin ja kanteleensoiton asiantuntijoista muodostuva raati. Avoin hakuaika kestää 1.6–22.6.2007.

”Suomessa on paljon nuoria osaavia kanteleen soittajia, jotka haluaisivat opiskella perinteisen  konserttikanteleen lisäksi myös sähkökanteleen soittoa. Kaikilla ei kuitenkaan ole taloudellisia resursseja hankkia omaa soitinta. Lahjoituksella me haluamme luoda tämän mahdollisuuden ja samalla edistää sähkökanteleen soittoa”, sanoo Rääkkylän Osuuspankin toimitusjohtaja Olli Koivula. ”Kantelepankki antaa nuorelle mahdollisuuden päästä työskentelemään huippusoittimella tärkeässä kehitysvaiheessa. Esimerkiksi kanteleartisti Senni Eskelinen sai nuorena käyttöönsä sähkökanteleen ja sitä kautta hän on noussut näkyvään rooliin”, muistuttaa Hannu Koistinen Kantele Koistisesta.

Electric haluttu tuote

Rääkkylän Osuuspankin omistukseensa hankkima Koistinen Electric 1 -sähkökannel on ensimmäinen kokonaisuudessaan sähkösoittimeksi suunniteltu 39 -kielinen kannel. Elecrtic 1 -kannel on lajinsa ensimmäinen soitin, joka sopii ominaisuuksiltaan täysipainoiseksi pop-, rock- ja jazzinstrumentiksi.

”Sähkökannel on yhden ihmisen soitin. Soiton opettelu on erilaista kuin perinteisellä kanteleella ja se vaatii uuden tekniikan opettelemista. Sen oppimiseksi soittajalla tulisi olla oma henkilökohtainen sähkökannel. Lahjoitettava kannel olisi ehkä myös liian arvokas niin sanottuun yleiseen käyttöön”, Koivula kuvaa. Koistisen sähkökanteleet ovat hyvin haluttuja. Electric 1 on moderni tunnustusta saanut designtuote, joka näyttää ja kuulostaa hyvältä. Se on osaltaan vapauttanut kanteleen pölyisyydestä sekä vanhoista mielikuvista. ”Tiedän, että suuri joukko nuoria artisteja haluaisi tällaisen soittimen. Toivottavasti saajaksi valikoituu henkilö, joka haluaa viedä alaa eteenpäin ja uskaltaa rohkeasti kokeilla uutta sekä hakea rouheampaa tyyliä perinteen rinnalle”, Koistinen kuvailee.

Kantelepankilla kasvuoptio

Kantelepankki on Rääkkylän Osuuspankin yksi konkreettinen tapa osallistua yhteiskuntavastuun kantamiseen. Pankki on jo aiemmin lahjoittanut 38 -kielisen konserttikanteleen Keski-Karjalan musiikkiopistolle opetuskäyttöön. ”Jos soittimelle on kova kysyntä ja vastaanotto on positiivista, meillä on myös taloudellinen ja henkinen valmius lisätä soittimia kantelepankkiin ja rakentaa siitä suurempikin kokonaisuus”, Koivula kertoo. Rääkkylä on Suomen vahvimpia kansanmusiikkiosaamisalueita. Paikallinen taituruus kattaa niin soiton, festivaalien järjestämisen, koulutuksen kuin soitintuotannonkin.  ”Paikallisena toimijana koemme tärkeäksi tukea niitä vahvuuksia, joita alueella on. Rääkkylän monipuolinen kansanmusiikkiosaaminen on jo valtakunnallisesti tunnettu tuote. On hienoa, että pankillamme on taloudellinen mahdollisuus olla mukana tukemassa kansanmusiikin ja siitä kehittyvän modernin kulttuurin positiivista imagoa tälläkin tavalla”, Koivula sanoo. 

Kantele 2/2007