Jyväskylässä kanteleen koulutus on alkanut jo vuonna 1982. Opettajia alueella on runsaasti mutta kanteleen koulutuksen kokonaisuudessa olisi Aino Meisalmi-Minkkisen mielestä vielä kehitettävää.

”Olen kyllä huolestunut Jyväskylän kanteleen perusopetuksesta. Kaikkien soittimien tuntiopettajat konservatoriossa on irtisanottu ja syksyllä sitten katsotaan, minkä verran meille riittää töitä”, kertoo Aino Meisalmi-Minkkinen, yksi Jyväskylän monista kanteleopettajista. ”Opettajien asema ei ole kovin turvattu ja kanteleelle ei tule lisää oppilaspaikkoja vaikka hyviä hakijoita lapsissa ja nuorissa olisikin. En ole innostanut lapsia ja nuoria hakemaan – olisi vain turhauttavaa, jos hyvilläkään pääsykoepisteillä ei pääse sisään. Ammattiopintojen puolelle kyllä otetaan, joten tervetuloa kaikki ammattikorkeakouluun hakijat Jyväskylään!” Ammattikorkeakoulun puolella on kanteleensoiton opettajan virassa Tiina Takkinen.

Koulutuskokonaisuudessa Jyväskylässä Aino näkee vielä kehittämistä. ”Puuttuu sellainen kokonaisnäkemys ja yhteistyö, jossa koulutettaisiin lapsista ja nuorista lähtien ammattilaiseksi saakka. Yhteistyö ammattikorkeakoulun ja konservatorion välillä on ollut yllättävän hankalaa”, Aino kertoo.

Aino on osallistunut itse kanteleensoiton kilpailuihin aktiivisesti. ”Kilpailujen merkitys on valtava. Olen ollut melkein kaikissa kilpailuissa mukana ja kokenut, kuinka kannustavaa se on. Kuulee muita soittajia, uusia kappaleita ja soittotyylejä. Nyt olen pyrkinyt saamaan kaikki oppilaani mukaan, kun on kotikilpailut.”

Suurimman osan oppilaidensa yhtyeohjelmistosta Aino sovittaa itse. ”Oppilaat tulevat tunnille levyjen kanssa ja sanovat: ’Kuuntele tää nelosraita! Siinä on ihana kappale, voisko sen soittaa kanteleella?’. He ovat hyvin iloisia, jos voi ilmoittaa, että kappale käy!” Yksityistunneilla Aino opettaa lähinnä taidemusiikkia. ”Yhtyemusisoinnissa olen kuitenkin lähtenyt siitä, että oppilaat saavat aika paljon itse valita kappaleet. Lisäähän se musiikkityylien kirjoa. Klassista yhtyeohjelmistoa ei ole paljonkaan. Ei ole suurta mielenkiintoa lähteä sovittamaan jotain Mozartin teosta kuudelle kanteleelle.”

Yksi Aino Meisalmi-Minkkisen yhtyeistä on Kova Kaksikko. Duossa soittavat Asta Manninen (10) ja Jarita Lehti (10). ”Kanteleen soittaminen on kivaa ja siinä on kaunis ääni”, kertoo Asta soitinvalinnastaan. Molemmilla soittajilla on suurkanteleet ja aiemmin on soitettu myös pienkanteleita. ”Yhtye perustettiin näitä kilpailuja varten. En tiiä ruvetaanko esiintymään, vois kai sitä”, pohtii Jarita Lehti. Kilpailuissa soittaminen – kuten yleensäkin esiintyminen – jännittää monia. Miten jännityksestä pääsee eroon? ”Jännitys vaan sitten häviää, kun soittaa vaan ja keskittyy siihen. Etukäteen jännittää paljon enemmän”, tytöt kertovat.

teksti ja kuvat: Timo Väänänen

Kantele 2/2005